ღვინის მწარმოებელი კომპანია “ყარალაშვილის ღვინის მარანი” ბიზნესის გაფართოებას და შატოს ტიპის სასტუმროს აშენებას გეგმავს. გთავაზობთ ინტერვიუს კომპანიის დამფუძნებელ ლაშა ყარალაშვილთან:
– როდის დაფუძნდა კომპანია „ყარალაშვილის ღვინის მარანი“ და ამჟამად რამდენი სახეობის ღვინოს აწარმოებთ?
– კომპანია 2014 წელს დაარსდა, ჯერჯერობით ვაწარმოებთ 5 სახეობის ღვინოს როგორც მშრალს ასევე ნახევრად ტკბილს, საფერავს, მუკუზანს, ქინძმარაულს, რქაწითელს და ქვევრის რქაწითელს.
– გაქვთ თქვენი ვენახები თუ ფერმერებისგან იბარებთ?
– გვაქვს საკუთარი ვენახები ყვარელში ქინძმარაულის ზონაში საიდანაც ვამზადებთ საფერავსა და ქინძმარაულს ასევე ვყიდულობთ გლეხებისგანაც. წელს ვაპირებთ კიდევ 3 ჰექტარზე გავაშენოთ საფერავის ჯიშის ყურძენი.
– წელს პირველი რთველია, როდესაც სუბსიდია შეიზღუდა. როგორია არასუბსიდირებული რთველი და რაიმე პრობლემების წინაშე ხომ არ დადექით?
– სირთულის წინაშე როგორც ჩვენ ასევე ყველა ღვინის მწარმოებელი დადგა, რადგან სუბსიდიის შეჩერებასთან ერთად ყურძნის ფასიც საგრძნობლად გაიზარდა.
– მთავრობისსურვილია, ყურძნისსუბსიდირებიდანგავიდეს. ამ საკითხს როგორუყურებთ,შეძლებსდღესქართულიღვინისსექტორისახელმწიფოს დახმარების გარეშეარსებობას და განვითარებას?
– მთავრობა დიდი ხანია საუბრობს სუბსიდიის მოხსნაზე, ღვინის მწარმოებლებს შესაძლებლობა ქონდათ მომზადებულიყვნენ ამ მომენტისათვის რათა ხელი არ შეეშალა სუბსიდიის მოხსნას მათი საქმიანობისათვის.
– სად ახდენთ ღვინის რეალიზაციას,ადგილობრივ ბაზარზე თუ ექსპორტზეც? საექსპორტო ქვეყნების სია როგორია?
– ჩვენი პროდუქცია იყიდება როგორც ჩვენს ბრენდირებულ მაღაზიაში რომელიც მდებარეობ ძველ თბილისში ვერცხლის ქუჩის ნომერ 19-ში ასევე სხვადასხვა ღვინის მაღაზიაში, სასტუმროებსა და რესტორნებში.
– თუ აპირებთ საექსპორტო ბაზრების განვითარებას და რა მიმართულებით? (ევროპის, აზიის თუ რომელი ქვყნები იქნება პრიორიტეტი ?
– ჯერჯერობით ვფიქრობთ თავი დავმკვიდროთ ქართულ ბაზარზე, თუმცა დიდი ინტერესია ექსპორტზეც. ამჟამად მიმდინარეობს მოლაპარაკებები ინგლისსა და ჩინეთში.
– კომპანიის სამომავლო გეგმები რა არის?
– სამომავლოდ ვგეგმავთ გავზარდოთ ასორტიმენთი კერძოდ კი განვავითაროთ ქვევრის ღვინის წარმოება, ასევე ვგეგმავთ ჩვენს ვენახებში ავაშენოთ შატოს ტიპის სასტუმრო სადაც მივიღებთ როგორც ქართველ ასევე უცხოელ დამსვენებლებს.
– მუდმივად მიდის იმაზე საუბარი, რომ ქართველ ფერმერს ხელისუფლება უნდა დაეხმაროს, სხვა შემთხვევაში ღვინის სექტორი ვერ განვითარდება. თქვენი აზრით, ადგილობრივი მეწარმეების ხელშეწყობა როგორ უნდა მოხდეს?
– ხელისუფლება ცდილობს დაეხმაროს და გზა გაუხსნას ქართულ ღვინოს სხვადასხვა ბაზრებზე, კარგი იქნებოდა მეტი კომუნიკაცია ადგილობრივ მევენახეებსა და მთავრობას შორის.
წყარო:bpi.ge